'De Heer is waarlijk opgestaan', zegt Dominee R. Breeveld tegen mij. En ik giechel daarop: 'Hihihihihi?!'. De dominee reageert pardoes: "Is geen 'hihihihihihi' .... "Ja! de Heer is waarlijk opgestaan!" Ik zeg dan verlegen: 'Ja! de Heer is waarlijk opgestaan!'
Dat was mijn eerste opstandingsmorgen-dienst in de Wanica kerk van de Evangelische Broedergemeenten in Suriname (EBGS). En ik ben de les natuurlijk nooit meer vergeten hoe jij lithurgisch elkaar begroet op zo'n opstandingsmorgen.
Inderdaad, op Pasen vieren christenen de opstanding van de Here Jezus Christus. Daar gaat de Stille Week of Goede Week aan vooraf, een gebruik dat in de periode tussen 313 en de middeleeuwen bekend stond als de Triduum Sacrum, de 3 dagen voor Pasen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszaterdag (de zgn. Stille Zaterdag) http://www.encyclo.nl/begrip/Triduum.
Pasen is Bijbels bekeken (zowel oud- als nieuwtestamentisch), ingebed in het door God ingestelde Pesachfeest van Lev. 23:5-14. Het Paasfeest dat Jezus zo naarstig wenste te vieren met zijn discipelen (Luc.22:15) was Pesach zoals voorgeshreven in Lev.23.
Het onderdeel van deze Pesachmaaltijd waar Jezus het brood aan zijn lichaam en de wijn aan zijn bloed verbond is in de christelijke traditie eruit gelicht en vervolgens geinstitutionaliseerd tot het heilige sacrament van het Heilig Avondmaal.
De door God aangegeven datum en het tijdstip van de viering van Pesach, de 14e abib welke dit jaar valt op de 10e april 2017 is in de christelijk traditie eigenmachtig veranderd op de Concilie (vergadering van christelijke leiders) van Nicea (325) tot de zondag na de eerste volle maan in de lente, welke dit jaar valt op 16 april.
Dit besluit is een duidelijk voorbeeld van hoe in vroeg-christelijke traditie de geloofsbeleving van de christen werd bepaald op totaal ONBIJBELSE gronden, volledig tegen de wil van God. Met de uitvinding van het internet kun je via verschillende zoekmachines betrouwbare informatie vinden die je vervolgens kunt toetsen aan het Woord van God betreffende de christelijke gebruiken die indruisen tegen het woord van God.
En wat dan .... als je achter de waarheid komt? That's up to you. Je kunt je in ieder geval niet verschuilen achter argumenten als 'Ik wist 't niet' of 'M'n voorganger zei wat anders'. Lees het verhaal van de rijke man en de arme Lazarus er maar op na (Luc.16:19-31). "Ze hebben Mozes en de profeten: laten ze naar hen luisteren."
Doe je eigen research maar. En wil je Pasen dit jaar vieren vanuit de Hebreeuwse roots, en God ontmoeten op het door hem ingestelde Paasfeest, Pesach, registreer je dan via onderstaande link voor meer informatie.
https://forms.aweber.com/form/26/2116122226.htm
Denise Sumter
Lid van de Messiaans-Joodse Community
Kodesh L'Adonai (Heilig voor de Heer)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten