dinsdag 28 maart 2017

Welke kalender volg jij? Deel 1

Een kalender is een tijdrekenkundig stelsel dat bij een volk in gebruik is. Het is de benaming van een tabel waarop de verdeling van het jaar in dagen, weken en maanden is aangegeven www.encyclo.nl/begrip/kalender .

Sluiting en aanvang van een nieuw kalenderjaar gebeurt meestal feestelijk. In Suriname gaat dat gepaard met de Pagara-estafette. Dan wordenin de binnenstad de meters lange pagara's van de verschillende bedrijven aan elkaar geregen en afgeschoten. En met het oorverdovend lawaai dat daarop volgt worden alle bakru's en leba's (dat zijn kwade geesten uit de winti-cultuur) verjaagd. Een traditie die gekomen is door de Surinamers van chinese komaf. De video hieronder laat 't zien.

Wij volgen de gregoriaanse kalender dus vieren we het nieuwe jaar op de overgang van 31 december naar de 1e januari. En dan hoor je later in de maand januari ook weer de knallen in de nacht ten teken van de aanvang van een nieuw chinees jaar. maardat kan allemaal in zo'n multi-cultureel land als Suriname. Het Chinees Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december.
De joden vieren hun nieuwjaarsfeest op de eerste twee dagen van de maand Tisjrie, de zevende maand van hun kalender, het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. En het kerkelijk jaar vangt aan op de eerste adventszondag met de kerstkring, gevolgd door de paaskring. Daar kun je meer over lezen in deel 2 op mijn  blog

Maar weet je dat er ook een bijbels nieuwjaar is en een Bijbelse kalender? Het Bijbels nieuwjaar vind je in Exo.12:1-2 waar de Here aangeeft dat vanaf dat moment het jaar aanvangt op de 1e abib. En de hoogheilige dagen staan opgetekend in Lev.23. Houd je daar in je wandel met God rekening mee? Hij wel.
En na de aanvang van het nieuw Bijbelsjaar is het meteen tijd om je op het Paasfeest voor te bereiden voor een nieuwe ontmoeting met je Schepper.
Wil jij meer weten over het Bijbels kalenderjaar en de Bijbelse hoogtijdagen, meldt je dan aan  via deze link http://bit.ly/2meLDwi dan komt dat voor mekaar.


L'shana Tova! / Gelukkig nieuwjaar!


Denise Sumter

Lid van de Messiaans-Joodse Community
Kodesh L'Adonai (Heilig voor de Heer)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten