zaterdag 12 november 2016

Je werkt jezelf tegen ..... stop ermee!!!

(Self-sabotage Deel 1)

2 Strategieen om self-sabotage*) tegen te gaan

God weet precies hoe Hij ons gemaakt heeft. In ons brein zijn er delen verantwoordelijk voor het plannen, organiseren, het denken, beslissen, concentreren, het oplossen van problemen, maar ook voor ons zelfbewustzijn en  voor onze persoonlijkheid; de frontal lobe.

Maar er zijn ook delen die opereren op de prikkels van angst, boosheid en negativiteit. En wanneer we ons verslagen of overmeestered voelen of door de bomen het bos niet meer kunnen zien, dan is het juist dit gedeelte van onze hersenen dat actief wordt .... De negativiteit begint, de ene gedachte na de andere en voordat je 't weet ben je in een spiraal van negativiteit terecht gekomen.

Vanuit dit gebied, de lizard brain ook wel de amygdela genoemd sabotteren we onszelf . Vooral wanneer wij voor een uitdaging staan, voor een nieuwe ervaring of we ons op nog onbekend terrein begeven. Onderstaande filmpje laat zien hoe dat werkt.
                                                                 
 

'Co-faciliteren met een internationale trainer?! ... denk je dat je dat aankan meisje',  'Je bent wel trainer, maar heb je wel op internationaal niveau getraind, meisje ...liever houd je op hor?!', 'Hm ..... maar eigenlijk stelt het niet zoveel voor .... liever ....' en nog veel meer van dat soort zinnetjes produceerde m'n amygdela  .........
........ maar ik zette door en liet mij niet overdonderen door het stille, bijna onhoorbare protest dat ik van binnenuit hoorde fluisteren. Zo gaf ik de frontal lobe niet de ruimte om over te nemen. En gelukkig maar, want  het werd een succesvolle en significante results-based management training van Stg. makeadifference in samenwerking met de United Nations Suriname. ik gebruikte onderstaande strategieen uitgaande van Deut.. 7:17-24

17Wanneer gij bij uzelf zoudt zeggen: Deze volken zijn talrijker dan ik, hoe zou ik dan in staat zijn hen te verdrijven? 18dan moet gij niet voor hen vrezen; houd steeds in gedachten, wat de Here, uw God, aan Farao en geheel Egypte gedaan heeft, 19de grote beproevingen, die uw ogen gezien hebben, de tekenen en wonderen, de sterke hand en de uitgestrekte arm, waarmede de Here, uw God, u uitgeleid heeft – zó zal de Here, uw God, doen aan alle volken, voor welke gij bevreesd zijt. 20Bovendien zal de Here, uw God, hoornaars op hen afzenden, totdat wie overgebleven waren en zich voor u verborgen hadden, zijn omgekomen. 21Sidder niet voor hen, want de Here, uw God, is in uw midden, een grote en vreselijke God. 22De Here, uw God, zal deze volken langzamerhand voor u uit verdrijven; gij zult hen niet in korte tijd mogen vernietigen, opdat het wild gedierte u niet te talrijk worde. 23Zo zal de Here, uw God, hen aan u overleveren en hen in grote verwarring brengen, totdat zij verdelgd zijn. 24Hun koningen zal Hij in uw macht geven, zodat gij hun naam van onder de hemel doet verdwijnen; niemand zal tegen u standhouden, totdat gij hen verdelgd hebt.




1. Herken de aanval.


Wanneer gij bij uzelf zoudt zeggen (Duet.7:17a). Sta dus niet versteld van wat er allemaal aan negativiteit in jouw mag opkomen wanneer je staat voor een inmense taak, wanneer de feiten aantonen dat dit eigenlijk wel hoog gegrepen is. De andere volken waren namelijk in de meerderheid. Laat je niet verlammen door de gevoelens van angst die in je zullen opkomen, maar wanneer ze in je opkomen ... weet dan wat je doet!!! En dat brengt me op de tweede strategie.


2. Richt je gedachten

Houd steeds in gedachten (Deut.7:18b), die geweldige ervaring die je in het verleden met Mij hebt gehad. Je hebt gezien hoe ik je met een sterke hand en een uitgestrekte arm de overwinning heb gebracht. Dus op het moment dat we ons de spiraal van negativiteit realiseren is het de tijd om deze destructieve gedachten te verlaten en je te richten op de machtige ervaring die je reeds met je Schepper hebt doorgemaakt. Vul je gedachten met die momenten van overwinning. En vauit dit overwinnend denken met de ondersteuning van jouw grote en vreselijke God kun je er zelfzeker doorheen. De amygdela maakt plaats voor de frotal lobe om je op heldere ideeen te brengen op je weg van succes en significance.

Wil je meer hierover, dan is ons PLANandDO Programma de volgende stap voor jouw. Maak dan contact via onderstaande link

https://forms.aweber.com/form/95/463895195.htm


Denise Sumter

Founding Director Stg.makeadifference
(Foundation for personal transformation)

*)
Behavior is said to be self-sabotaging when it creates problems and interferes with long-standing goals. The most common self-sabotaging behaviors are procrastination, self-medication with drugs or alcohol, comfort eating, and forms of self-injury such as cutting. Psychology Today.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten