zaterdag 5 november 2016

Y'a no Dyu - Je bent toch geen Joodse?! Deel 1.

Ik ging terug naar de Joodse achtergrond van m'n geloof

'Y'a no Dyu?!' ...I kon tron Dyu?  -
'Je bent toch geen Joodse?' .....
'Ben je Joodse geworden?!'   .....
zeggen mensen vaak tegen mij.

'No-no, mi'a no Dyu ma m'e bribi
n'in' a Gado'f den Dyu!!! -
O nee, ik ben geen Joodse, maar geloof wel
in de God van de Joden.



Ja, ik ging eigenlijk terug naar de Joodse achtergrond van mijn christelijk geloof.  Wist je dat het christelijk geloof een Joodse oorsprong heeft? Yeshua was een Jood, de lang verwachtte Messias, de beloofde Redder uit de geschriften. De geschriften zijn de Wet (Tora) en de profetische boeken (Haftara) die zijn vervat in wat bij ons nu bekend is geworden als het Oude Testament.

Wist je dat de eerste gelovigen in Yeshua voornamelijk Joden waren? De eerste discipelen van Yeshua, de vissers, de tollenaar, de bloed-vloeiende vrouw, de discipelen die zich na de dood van Yeshua hadden gegroepeerd in afwachting van de heilige Geest ..... volledig ingebed in de Joodse achtergrond.

De eerste gelovigen in Yeshua beleefden het  christelijk geloof en de christelijke leer vanuit z'n pure Joods-gelovige achtergrond zoals deze werd geleerd door Yeshua, maar ook door Paulus, die zelf ook een Joods-gelovige was en wel een geleerde in de Joodse geschriften. Ze vierden dan ook de feesten zoals ingesteld door de Here in o.m Leviticus 23, waaronder de Sabbat, maar ook het Loofhuttenfeest enz.

Naarmate de eerste vnl Joodse gelovigen de leer van Yeshua verspreidden, kwamen steeds meer niet-Joden tot geloof  en deze laatsten kwamen in de meerderheid. Vele niet-Joodse geloofsgemeenschappen lieten zich beinvloeden door de Grikese leer die zeer dominant werd. Deze  vergrieksing van de Christelijke leer maakte dat bijvoorbeeld de Plato-gedachte dat de materiele wereld slecht was vertaald werd naar het begin van het klooster-leven.

Heidense leerstellingen infiltreerden in de eerst zuivere leer van Yeshua enerzijds. Anderzijds trachtten de rabi's trachtten de invloed van de leer van Yeshua op de Joden in te dammen en terug te dringen, vanuit het rabinaal Jodendom, hoewel het bestaan van Yeshua van Nazareth niet werd genegeerd in de Talmud, het boek waarin zij hun rabinale leer is vervat.

Zowel vanuit het Jodendom als vanuit de niet-Joodse hoek werd de leer van Yeshua reeds in de eerste jaren flink besmeurd. Toen ik dit begon in te zien realiseerde ik mij hoe belangrijk het is om inzicht te verwerven over de Joodse achtergrond van de christelijke leer zoals die aan mij werd geleerd.

What an eye-opener ..... m'n mond viel open  .......  van daar de oproep aan jouw ....... ga terug naar de Joodse achtergrond van jouw geloof in Yeshua HaMashiach ..... Je zult versteld staan van wat je allemaal zult tegenkomen. Je persoonlijke relatie met Yeshua krijgt zo een enorme diepgang .....

Lees ook Y'a no Dyu - Je bent toch geen Joodse Deel 2


Denise Sumter

Lid van de Messiaans-Joodse Community
Kodesh L'Adonai (heilig voor de Heer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten