maandag 31 oktober 2016

4 Redenen waarom een persoonlijk jaarplan noodzakelijk is.

Leven van dag op dag, vanuit de 'ik-zie-wel-hoe-dat-loopt-gedachtengang of planmatig je leven uitzetten en er gedreven en gepassioneerd voor gaan met focus en commitment, of beide ... Wat denk je?


Ik denk beide. Wanneer je vanuit je Visie en je Missie, je Identiteit en je Standaarden, maar ook je BVA-system je Persoonlijk Jaarplan hebt gemaakt kun je jezelf in de flow of life werpen en genieten van whatever comes your way, van dag op dag.

Hieronder deel ik met je, 5 redenen waarom het gewoon noodzakelijk is voor elke MADwoman pro of pre, d.i. een vrouw die een verschil wil maken als professional en/of entrepreneur om een persoonlijk jaarplan te hebben.

Reden Nr. 1.  Je persoonlijk jaarplan vergroot je zelfzekerheid, te midden van de zee van onzekerheden om je heen.

Iedereen heeft daar wel last van; dat gevoel val onzekerheid. Je weet dan niet zo goed waar je aantoe bent. Zal ik naar links of naar rechts gaan? Ga ik verder of hak ik de knoop door? Van die momenten waarbij een beslissing moet vallen. Wat handig is het dan als je een persoonlijk jaarplan hebt om op terug te vallen. Want daar staan alle levensgebieden met de doelen die je voor het jaar beoogt helder geformuleerd. Dat geeft houdvast en maakt ook de onzekerheid meteen kleiner, waardoor er ruimte vrijkomt om het een en ander naast elkaar te leggen .... de onzekerheid verdwijnt op het moment dat de beslissing valt ... ook al heb je de daadwerkelijke uitkomst niet in handen.

Reden Nr.2. Je persoonlijk jaarplan houdt je gemotiveerd wanneer je gedemotiveerd dreigt te raken.

Als een persoonlijk jaarplan wordt gemaakt vanuit je authenticiteit kun je niet anders dan borrelen van binnen wanneer je erdoorheen gaat. Je Visie en je missie zullen erdoorheen galmen en je opbeuren. Je gaat weer dromen. Je identiteit wordt weer aangewakkerd en de standaarden die jij hoog houdt worden dan ook opgeroepen. Maar ook je beliefs klinken door als je een blik werpt op je personal yearplan-sheet. Een jaarplan ingebed in het concept van GROUNDED PERSONAL LEADERSHIP zit zo vol van je aspiraties en is zo jouw eigen .... dat jij de motivatie erin houdt wanneer jij leest, affinkt, omcirkelt en herleest.

Reden Nr. 3.  Je persoonlijk jaarplan versimpelt je leven wanneer het er plotseling complex uitziet.

Het leven is inderdaad niet zo simpel als het lijkt. Je maakt deeluit van verschillende groepen, waar je verschillende verantwoordelijkheden draagt. En die kunnen soms door elkaar lopen. De kinderen kunnen in een bepaalde periode meer aandacht vragen terwijl je werkdruk dat ook doet en wel in dezelfde periode; dat kan soms bijten en vraagt extra aandacht. Je  Persoonlijk Jaarplan zorgt dan wel voor het versimpelen van die complexiteit. Je herinnert jezelf er dan weer aan waar de prioriteiten liggen waardoor het nemen van de juiste beslissing simpel wordt.

Reden Nr. 4.  Je persoonlijk jaarplan bevordert besluitvaardigheid wanneer besluiteloosheid je bezoekt.

Dagelijks nemen we de vele en verscheidene beslissingen; kleine en grote, het gezin betreffende, werk-gerelateerd, t.a.v. je gezondheid, maar ook inzake je persoonlijke ontwikkeling, etc. Wanneer je leeft van dag op dag vanuit de 'ik-zie-wel-hoe-dat-loopt-gedachtengang dan worden de beslissingen ala minuut genomen. Maar als je uitgaat van de quote van Wayne Dyer 'Our lives are the sum total of the choices we have made' dan wil je toch wel lijn zien in de keuzes die je maakt. En je persoonlijk jaarplan helpt je daarin.

Ten slotte

Zeker voor een gedreven, doel-gerichte vrouw als jij is een persoonlijk jaarplan gewoon noodzakelijk. Je groeit in zelfzekerheid, je houdt jezelf gemotiveerd, je versimpelt je leven en je vergemakkelijkt het nemen van beslissingen. Een goede anti-dote voor onzekerheid, de-motivatie, besluiteloosheid en de complexiteit van het leven. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar planmatig door het leven gaan brengt flow in het leven van dag op dag.

Daar gaat het PLANandDO PROGRAMMA van Stg. makeadifference over.
Meldt je aan voor meer informatie over onze eerstvolgende PLANandDO2017 workshop op KLIK HIER.

Denise Sumter

Founding Director Stg.makeadifference
Community Leader MADwoman professionals and entrepreneurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten