maandag 2 januari 2017

Ready-Steady-Go!!!

Zet je eerste stappen in het nieuwe jaar.














Het start-signaal voor het nieuwe jaar is reeds gegeven in Suriname. Eigenlijk gaat de afsluiting van 'owru yari' (oud jaar) gepaard met enorme knallen van de pagara 'fu yagi den trakru sani' (voor het verjagen van de kwade dingen) zegt men.

En natuurlijk wil je veel doen in dit nieuwe jaar, maar doe dat dan wel weloverwogen en stapvoets. Ik zeg altijd THINK BIG & ACT SMALL, dus denk groots en neem baby-stapjes voorwaarts. 

Maar hoe? Gewoon in 5 simpele stappen.

Stap 1. Breng je leven in kaart

Je leven is in volle gang en wordt op de 1e januari niet plotseling anders,  toch?! Je maakt deel uit van verschillende groepen en dat zal ook zo doorgaan, tenzij jij daar een einde aan brengt.  Wat je wel wilt zien, aan het eind van het jaar, zijn de vorderingen die je hebt gemaakt, de progressie op de verschillende levensgebieden of units .... dat moet wel helder zijn, he?!

Identificeer de units waar je op dit moment deel van uitmaakt, zoals gezin, professie/baan, bedrijf/onderneming, kerk, studie/cursus, etc. en schrijf ze op. 

Stap 2. Doe een terugblik

Noteer bij aan elke unit je succes van het vorig jaar en blijf daar even bij stilstaan ... take it in, thank God and receive the beauty if it!!! .....

Blijf ook even stilstaan bij de onderdelen die niet zo goed of zelfs slecht gegaan zijn. Auw! ..... dat was pijnlijk en maakt ook deel van het leven.... Wat heb je eruit geleerd? Formuleer je leer- of verbeterpunten en schrijf  die op.

Stap 3. Kijk vooruit

Vanuit je leer- of verbeterpunten kun je nu makkelijk je nieuwe doelen vinden.  Als je bijvoorbeeld successen heb geboekt in het schrijven van rapporten en
je daarnaast hebt gemerkt dat je moeite hebt met het halen van dead-lines vanwege nalatigheid, het zgn. uitstel-gedrag, dan kun jij daarover een doel formuleren. Spreek dan gewoon met jezelf af:
 'Ik geef in dit nieuwe jaar mijn rapporten een dag voor de dead-line af'.

Stap 4. Selecteer en bescherm je activiteiten

Om bovengesteld doel te verwezenlijken zul je een serie van activiteiten moeten identificeren en die vervolgens in tijd, plaats en inhoud vastzetten. Daarna zul jij die moeten beschermen.

Als bijv. de dead-line voor het inleveren van een rapport gesteld is op de 15e februari, dan weet je ook dat het rapport de 14e februari afgegeven dient te worden, zoals je dat van te voren met jezelf hebt afgesproken. List de reeks van activiteiten die daartoe moeten leiden in een tabel en koppel daar een tijdpad aan. Zorg ervoor dat je die tijd beschermd en dus geen dubbele afspraak maakt. Die tijd is reeds gereserveerd en daar kom je niet meer aan, daar hoef je ook niet meer over te discusieren met jezelf, want de belangrijkheid ervan heb je van tevoren goed bekeken. 

Stap 5. Monitoor de serie activiteiten

Nu de serie activiteit duidelijk is afgebakend rest jouw nog om die wel  dagelijks in de gaten te houden. Je kunt ook een collega of een vriendin inschakelen om je van tijd tot tijd verantwoordelijk te houden voor het bewaken van de voortgang van je activiteiten, de zgn. 'accountability partner'. Dit kan wekelijks of maandelijks eigenlijk afhankelijk van de duur van de realisatie van het gestelde doel. Met de nodige consistentie, concentratie en commitment kan je niet anders dan vooruitgaan. En dat is wat je wilt, toch?!

Zo beoefen jij je persoonlijk leiderschap en hoe vaker je dat doet hoe duidelijker jouw verschil binnen je netwerk zichtbaar wordt. En dat is wat je wilt, toch?!

Wil je meer weten over doorgroei naar HET VOLGENDE NIVEAU in jouw leven, meld je dan aan voor de volgende GRATIS expeditie in PERSOONLIJK LEIDERSCHAP, gewoon met een klik hieronder .....

See you on the other side!!!

~~ Denise Sumter ~~


Founding Director Stg.makeadifference.
Community Leaders MADwoman professionals and entrepreneurs.

 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten