zaterdag 17 juni 2017

Nachtwake, een bijbelse benadering Part 2

De klassieke gedachtengang erachter


Waakt en bidt, dat gij niet in verzoeking komt;de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak. Mark.14: 38.





We vervolgen de bestudering van het begrip en het gebruik van ‘nachtwake’ in de Bijbel om er achter te komen wat de Bijbel hierover zegt. De behandeling van de  vragen 1-3 vindt u met een klik hier  op de volgende pagina. En nu vraag 4, het waarom van de nachtwake.

1.    Wat is tijd?
2.    Wat is het Bijbels tijds-concept?
3.    Hoe laat is het?
4.    Waarom een nachtwake in de nacht van Shavuot?


Ad4. De Nachtwake van Shavuot


Uit de Joodse volksverhalen en overlevering, maar ook in de joodse literatuur wordt de klassieke reden voor dit gebruik gevonden in het verhaal dat Gods volk zich had verslapen juist op het hoogtepunt van hun woestijntocht. Gods boodschap via Mozes aan de Farao luidde:

 Laat m’n volk gaan, om te mijner ere in de woestijn een feest te vieren.”                 Exodus 5:1


God had hun gevraagd om over 3 dagen gereed te zijn voor een bijzondere ontmoeting met Hem, want ze zouden een verbond met Hem sluiten. En juist die ochtend hadden ze zich verslapen. Om deze grove misstap te herstellen is het gebruik ontstaan om dan maar de hele nacht wakker blijven om te voorkomen dat het volk van God zich weer eens verslaapt op zo’n heuglijk moment. Dat is dus de klassieke gedachtegang over de shavuotsnachtwake.

Een andere benadering uit het joods denken is verweven in het hun grote liefde voor de Eeuwige. Op blijven in de nachtelijke uren wordt gezien als een uiting van hun liefde, of meer noch hun verliefdheid op God en op zijn Thora. De verbondssluiting tussen God en het Joodse volk wordt gezien als een huwelijkse verbintenis. God is de bruidegom, zijn volk de bruid en de berg Sinaï wordt gezien als de choepa waaronder bruid en bruidegom huwen.

Deze bijzondere gebeurtenis wordt dan ook niet gezien als een manifestatie van kracht of slechts van regelgeving, maar juist als een diepe verbondenheid in de liefde. God gaf zijn volk een eeuwige connectie met Hem. Dit bracht ’t volk toen in extase en God gaf dan ook duidelijk grenzen aan om te voorkomen dat ze te dichtbij zouden komen. (Lees Exod.19:12-13, 21-24). Tegen deze achtergrond kun je de nachtwake zien al een uiting van pure liefde van God aan Zijn volk en van een daad van verliefdheid van Zijn volk aan Hem.

We kennen de gekke dingen je soms kunt doen in je periode van verliefdheid. Je raakt zo overstuur van je vriend(in) dat je de gekste dingen kunt doen. Ik was bijvoorbeeld zo verliefd op m’n vriend dat ik in de bus zat te dromen van hem op weg naar huis, na een ontmoeting met hem gehad te hebben. Zodanig dat ik wel de schel drukte voor de volgende stop om vervolgens dromend in de bus te blijven zitten, terwijl iedereen op mij zat te wachten om uit te stappen. Het grappige ervan was dat ik mezelf afvroeg, ‘Waarom stapt er niemand uit?’….. ‘te mi kis’ mi srefi tak na mi deng sma e wakti?!@#?! …… hahahaha. Zo gek kunnen we soms doen wanneer we verliefd zijn. Zo ook het opblijven voor thora-studie tot de morgen, een gekke liefdesdaad.

Het bestuderen van de Thora gebeurt dan ook uit een innig verlangen om God te ontmoeten in de Thora. Het gaat dus niet om het duiken in een Wetboek van do’s en don’ts, maar juist om het innige verlangen naar Gods hart, Gods wijsheid en Zijn waarden te weten te komen.


“The Torah is not only wisdom for living in this world – although it certainly is that as well. It is a means of transcending this world, of glimpsing the infinite, the myriad spiritual layers beyond the physical.”
Rabbi Dovid Rosenfeld

Op Shavuot vieren we dus onze relatie met God, onze verbintenis in Zijn Thora, bekrachtigd door de Geest van God die ons in staat stelt om Zijn waarden en wijsheden te vatten en te beleven in ons leven van alle dag met Hem en met elkaar.

Wat betekend dat voor ons als niet-joden?
1.    De Thora was voor Zijn volk en voor de vreemdeling die onder hen vertoefde.
2.    Wij zijn ingelijfd aan de olijfboom.


Wij maken ook deel uit van deze bijzondere verbintenis met de Eeuwige in een nieuwe verbondsrelatie door het bloed van Yeshua en het tatoeëren van Gods Thora op de tafelen van onze harten.

Wordt vervolgd .......



Denise Sumter

Lid van de Messiaans-joodse Community
Kodesh L'Adonai (Heilig voor de Heer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten